Friday, 22 November 2013

Kelantan Part II (Rantau Panjang, Masjid Beijing & Gua Musang )


hohoi...
part II setelah org yang kawen kt Part I tu dah mengandung n dh sarat nak bersalin.
buzy and malas benor lepas balik dri kelantan itu hari
aku g klntan pon time study week
lepas tu prepair nak final exam,, siapkan projek ilmiah, kemas barang utk pindah randah kt kolej sebab kena halau je..
banyok nor dugaan..
lepas mengharungi dugaan2 tu..
alhamdulillah gua dah leh grade n leh lah nak hapdate blog dgn senang hati

ok.. back to the topik.. KELANTAN.
aku tak pergi banyak tempat pon
sebab memandangkan bajet ciput..almaklumlah dah akhir2 semester masa tu..
loan pon dah kering.
nak mintak ngn mak takut kena hamun
so berjalan sekodar n dekat2 situ je.

1st singgah gua musang
sebab kawan aku letih nak drive smpai rantau panjang..
stay kt gua musang semalaman
lepas tu gerak g rantau pnjang sebab kawan nak nikah malam tu.
tidur sehari kat rantau panjang.. esok nyer kenduri ..
berewang-rewang makan-makan seronok seronok sibuk sibuk mengalah kan tuan tanah.
petang lepas kenduri kitorang pegi singgah bndar rantau panjang ..
jalan2 .. cuci mata sambil sakitkan hati sebab barang lawa2 tapi xboleh nak beli..
hmmm.
lepas tu ktorang singgah masjid beijing .. solat-solat..
dlm lepas maghrib gerak pegi gua musang balik..
rumah kawan gua ,,...tido kat sana sebelom balik bangi balik.
nah gambar... !!

otw pegi n balik  rantau panjang

apa ntah namanyer..
tapi sedap.. 1st time ase

original baba ice cream.. ala2 tutti fruti tpi murah punya.

MASJID BEIJING
wajib singgah kalo ada kt rantau panjang



ok.. SELESAI KELANTAN PUNYA HAL

gua nak sambung syahdu sebab abg gua dah kawin hari ni .. =')




Friday, 8 November 2013

Terobek

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


orang sakitkan hati kau
pegi ucap tahniah 
kerna dia buat kau tabah

orang sakitkan hati kau
pegi ucap terima kasih
kerna dia buat kau kuat hadap sedih

orang sakitlan hati kau
pegi ucap tahniah
kerna dia buat hati kau susah

orang sakitkan hati kau
pegi ucap terima kasih
kerna dia buat hati kau tahan pedih

*disaat kita terluka ada lagi yang lebih menderita...... ALHAMDULILLAH... 


taken at PANTAI SEPAT, PAHANG



Sunday, 16 June 2013

Kelantan Part I (Majlis Kak Lah)

Baru ni aku ada pegi kelantan untuk g majlis kawin
dekat satu kampung di Rantau Panjang
1st time sampai Rantau Panjng
ni kira 2nd time g kelantan.. (kesian betol kau)
Alhamdulillah kawan aku yg sorang ni dah nek pelamin.. huu~
jelessss giler r...  kak lah nek pelamin dulo pada aku.. 
n dia cantik...  >.<

cik lah kawin awal bulan hari tu
tapi aku yg cm xdk masa nak tulis entry n xdk modal sngt nak merepek
jadi tunda punya tunda..
akhirnya menjadi jugak

sampai skng mcm still x percaya cik lah dah kawin...
Tahniah cik lah =')
rasa mcm .. "eh, cik lah dah ada laki??"
"eh, cepat nyer??"
"eh, aku pulak bila??" (ok... tu lebih) ..
hehe~

alhamdulillah again coz everything was going well
kitorang selamt sampai kelantan walaupun macam2 dugaan
Malam akad nikah
.
.
.
.

Waiting
Nikah Session

After Nikah... Cik Lah turn to "Puan Ramlah "..
alhamdulillah...

Majlis Nikah start lepas isyak dekat masjid
jemput org2 terdekat je
malam tu pon lepas mkn2 teros tido..
xdk pon nak amik gmbr dkt pelamin ..
penat kalah tuan rumah taw!! hehe
keesokan harinya baru ada backwoh (kecek kelate cket) ..kiki
tak banyak sngt gmbar sbb masing2 cm letih n bz uruskan benda2 len..
ni je lah antara gmbr yg leh share nyer pon..

Merah noorrr mak ngah..

Aku jadi ala2 flower girl gituuwww.
tolong pegang dress cik lah yg meleret tu..
flower girl sngt kan (gugurli pulak rasanyer) =.="

aku jew x ikut tema.. heeee
kesah??

kau hadooo???
Pas habis kenduri..
dalam lepas asar aku ngn kawan2 gerak pergi rantau panjang 
g cuci2 mata sambil cari jodoh
kikiki~  (will be continue..) 

AMARAN ------> #GambarSamaDenganInstagramSebabMalasEdit =P

Dear Puan Ramlah,
saya harap perkahwinan cik lah kekal serta bahagia hingga ke Syurga
moga ini wasilah terbaik untuk kehidupan yang lebih baik 
amin

"FROM :: Cik Najidah Nawawi "



Thursday, 13 June 2013

Jawatan Kosong KIPSAS, PAHANG


بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




PENGUMUMAN!!! PENGUMUMAN!!! 

sila baca dgn teliti yerrkk.. =)


bagi sapa yang tngh cari kerja boleh lah cuba
al maklumlah.. skng musim bdk IPTA tngh final and tunggu masa nak habis belajar.. 
annddd GRAD!!! 

aku salah sorang termasuk dlm golongan tu..
(tapi thesis x siap2 lagi ..cm mne nak grad)
doakan semua brjln lancar please.. ='(

benda ni pon aku dpt tahu dri kawan senegeriku
#ThisIsPahangDarulMakmur
ceewaahh.... heee~

aku memng teringin jgk nak apply tpi bnyk benda yg dia nak xdk kt aku skng.. 
sijil2 xtw ada kat mane.. 
=.="

so ... sila lah cuba..
kot2 ada rezeki kat situ.. 
sape tahu kan

Ini cara2 nya..



apply lah cpt2 
sbb smpai 21 JUN ni jew..

korang boleh download borang tu dkt .. 


Saturday, 18 May 2013

Kronologi Orientalis

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



hai..
ini lagi satu tugasan semester nih..
heee~


#MogaBermanfaat

Wednesday, 15 May 2013

Tabahkan Ya Rabb


15 MEI 2013

Jangan minta hidup yang mudah
tapi mintalah hati yang tabah

Jangan minta dikecilkan ujian
Tapi mintalah dibesarkan iman


#HanyaPadaMuKuBerserah

Trust... Setiap yang berlaku ada hikmah

=')




Tuesday, 14 May 2013

Setengah Mati Merindu

  


Mengapa waktu
Tak pernah berpihak kepadaku
Apakah aku terlalu
Terlalu banyak berkelana
Mengapa kita
Masih saja tak pernah bersatu
Selalu saja bertemu bertemu saat
Kau milik yang lain
Mungkin kau bukanlah jodohku
Bukan takdirku

Terus terang
Aku merindukanmu
Setengah mati merindu
Merindu
Tiada henti merindukanmu
Masih hatiku untukmu
Aku tetap menunggumu

Mengapa waktu
Tak pernah berpihak kepadaku
Apakah aku terlalu
Terlalu banyak berkelana
Mungkin kau bukanlah jodohku
Atau bahkan bukan takdirku
Terus terang

Aku merindukanmu
Setengah mati merindu
Tiada henti merindukanmu
Masih hatiku untukmu

Aku merindukanmu
Masih hatiku untukmu
Aku tetap menunggumu
Menunggumu
Menunggumu
Aku tetap menunggumu




Monday, 13 May 2013

Semua Allah Punya

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Jangan sedih dan dukacita jika kita ditimpa malapetaka
itu semua Allah punya
siapa kita ingin mendabik dada

Jangan sedih dan dukacita jika ditimpa musibah selamanya
itu semua Allah yang punya
siapa kita untuk mempersoalkannya

Jangan sedih dan dukacita jika ditimpa bencana
itu semua Allah yang punya
bukan hak kita sebagai hamba


#TabahkanHatiHambaMuYaRabb

#LuahanHati
-Qoir-

Everything Happens for a REASON

Friday, 3 May 2013

Bagan Lalang, Sepang

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



by FB arumi dasuki 

Baru ni kos aku ada buat family day
ni memang dah jadi rutin tahunan 
apa yg speacial nyer..
kali ni ialah family day terakhir kamii..
huu~... #syahdu 

selepas beberapa kali meeting n error ..
meeting n error lagi...
akhirnya decide pegi Bagan Lalang je..
memndangkan ramai yg sedang membajet duit skng..
(ke aku sorang je) 
huhu~
Ok lah dari xdk kan..huhh~

ini yang kedua kali aku sampai kt BL ..
keterujaannya still ada..
sebb pergi ngn org yg berbeza..






Pertandingan Negara Ideal

hope ukhuwah kami tidak terhenti di sini 
#OKUFIAN
#152013

Wassalam.. 

Sunday, 28 April 2013

Sibling Conversation

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum
Selamat hujung minggu... 
Semoga allah merahmati hari-hari kita
amin =)

************************************************************************************************************************************************

Al-kisah... 
seorang abang yg diperantauan .. jauh nun dinegara timur tengah 
adiknya pula di Tanah Malaya ..
masih melanjutkan pelajarannya di tahun akhir
????????????

#TerasaMacamBuatKaranganDarjahEnam  -_-

ok... cukop tu najidah!! 
sedar diri ni memng xdk bakat storyteller n pengarang yg baik..
soo... make it short..


Sood : Older brother
Mek dah : Younger sister

start bila tanya pasal keje : -

Sood ko pas ukm ni.... ngajar je ...ko mintk kat maahad bwh aspa...kerja dlm setahun pastu ko nikah la jgn duk bujang lama2.... x elok bujang lama2 sgt....bru sempurna sebhagian agma....

Mek Dah :  x minat ngajar... xtw lah ag nak keje apa.. (adiknya yang memng mcm xdk matlamat)

Soodklu saie la ko cri ustaz yg boleh bimbing ko pastu ko nikah dgn dia...ko khidmt dgn suami jeee...

Mek Dah ustaz pon xnak kt kite masalhnyer...

Soodko kena la ikut pa yg ko bljr dulu2... dr semua aspek la.... klu ko ikut betul2 ada je orng nak.... betul... sekrng ni laki bukn pndng cantk ke kurus ke gemuk ke...xdanya...diaorng nak tgk pmpuan yg boleh jg anak2...bg didikan kpada anak2 jg anak dgn islam...

Mek Dah :  ntah lah nak ckp ...susah lah makin lama makin teruk jew =.="

Sood : insyallah klu ko betul2...boleh jeee slow2.... mula sikit2... jgn berubah terus nnti kita akn jatuh...bila jatuh kita rasa menyesal n rasa xda faedah kita buat pa2... insyallah buat yg terbek....

Mek Dahheee iyerlah huuu ko pon doa lah

#Tammat  

#BuatAkuTerfikirFikir

#GambarHiasan =P


Monday, 22 April 2013

Seksaan Neraka

Assalamualaikum
huhai ..
just nak share tugasan video last semester..
#RamlahAishahKusyi

 ^_____^




Thursday, 18 April 2013

Lolz

hai
#SayaBosan
#TakAdaKerja
ok.. tu jew..
bye


Monday, 1 April 2013

Kesan Panadol

hai...
just nak share something yg aku pon baru jew terbaca.
apa yg malang nyer..
aku memang antara pengguna'nya' yang setia..

baca nih....

=.="
 family n kengkawan ada jgk ckp pasal x elok makan bendalah ni sngt..
biar sakit tu reda sendiri..
tapi aku yang selalu nak jalan mudah...
cm ni lah caranya..
xtaw plak effect nyer seburuk nih.. huhu~

moh sama2 amalkan.. =))

Tuesday, 19 March 2013

Janda Berhias


*************************************************************************************************************************



#TandaSayaRedhaApaYangTerjadi

Saturday, 16 March 2013

Anak Soleh


Amin 

kenangi ibu bapa
doakanlah sejahtera
kita anak harus membela apabila sudah dewasa

jangan biarkan mereka
sia-sia di hari tua
kecewa hidup dan merana
kerna perbuatan anak derhaka

bahgiakan mereka hingga ke hujung usia
bila sampai waktu ajalnya
anak soleh sebagai harta

bahgiakan mereka hingga ke hujung usia
bila sampai waktu ajalnya
anak soleh sebagai harta

hai ibu bapa
kami permata anda
tidak jemu berdoa
agar sejahtera terpelihara

didunia bahagia akhirat pon begitu jua
inilah harapan kami semua 
moga Allah kabulkan doa




#SukaLaguIni

Thursday, 7 March 2013

Typo Itu Seni

selama aku menjadi aktivis facebook n twitter..
aktivis???? teheee...
gejala typo nih memang benda yang biasa 

kalau typo kat fb.. x dek lah kena bahan sngt..
facebooker buat2 faham je.. n senyap cm tu jew... 
tapi...
 kat twitter ..
kalau ada yang typo..
memng nak kena bahan sampai hangus...
hahaha~
check it out 
.
.
.
.
.

"SN the original "sengaja diprint screenkan nak tumpang fofuleriti =DD

selang beberapa minit kemudian

yg org lain bahan... x sempat nak p.screen..hikhik ..  #SayaBudakBaik 

kadang2 memang rasa zalim jugak lah...hahaha
tapi kezaliman utk membalas kezaliman org lain ... xpew kan... (kidding)
haha~
sebab aku pon selalu kot kena bahan..




ada yg claim.... typo tu seni..
no body perfect
sebab dia perihatin dia bahan

mcm2 alasan... membahan memang menyeronokkan heeee~

#Benda Nih dah lama tersimpan dlm draf.. kak moji pon dah tukar nama lain twitter nyer =B
sekian.. adiooossss

Wednesday, 6 March 2013

Kau Apa Hal??

Hellllloooo wooorllldd
post ke dua utk tahun 2013 yang mencabarkan.. 
mencabarkan pon aku still boleh main2... 
#MyBad  #OhThesis
#Enough

******************************************************************************************************

situation yang  x rare pon bg Malaysian..
aku rasa situation nih kebanyakan orang penah alami...
antara sedar atau tidak...
kita penah jadi mangsa atau pemangsa.. cooii ..

kawasan panas kejadian sebegini selalu berlaku adalah :-
-bustop/terminal
-kedai makan
-7Eleven
- tempat ramai org lepak
- dll


*note : Bla..bla..bla.. ~> mumbling

benda nih x kan jadi kalau pemangsa tu sorang2..
berani kau nak buat hal kalau xdk geng..
kalau kena sembur x pasal2 malu je kat situ..
#MoralOfTheStory ... pastikan ada geng time nak wat benda cm nih.. 
hahaha~

bagi mangsa... mesti dorang ase down n  berbulu jew... 
"apa yg x kena ngn aku"
" pelik ke dress up aku hari ni" 

tak lari jugak yg ter over confident..
terasa diri cantik..
"mesti aku cantik kan.. aku dah kate dah..aku nmpak hot pakai baju nih
dah kau apa hal!!! hahaha~

solutionnyer... aku rasa better korang buat x tahu jew.. 
pura2 cm korang x perasan yg korang diperhatikan..
kita x boleh nak tutup mulut manusia utk terus bercakap.. itu realitinya
memang lah agak susah kan..
mesti berbulu jew.. !!
kalau boleh nak g sembur jew kat muka dorang.. 
tapi cool beb.. semua tu x selesaikan masalah pon..
 (walaupun aku selalu fail kalau nak berlagak cool)

#Tidak ada kena mengena antara yang hidup ataupun yg sudah meninggal dunia. 





Wednesday, 2 January 2013

|| Final Year ||

selamat tahun baru
entry aku pertama utk thun 2013 
cpt nyer lah masa berlalu.
this year is my last year at UKM..
waaa... sedih.. sbb?
 kena tinggal kawan2.. makan ramai2.. gelak x heeengat dunia...
pegi swimming... outing... lepak2.. men masak2... shopping
share cite personal...
=')

dah lah masing2 dok jauh...
sumpah akn rindu korang...
balik study week pon smpai kolej teringt kt korang tw x... =')

disamping itu...
happy jugak..sbb?
xyah nak bangon pepagi g kelas.. struggle wt assgmnt...
sengkang mata study tok mid n final...
xyah susah2 tunggu bas nk g kelas... 
seyes bosan n penat...
tpi tu lumrah sbgai student kan... hehe

aku akn rindu semua tu... tapi bkn bermakna aku nak kembali ke zaman tu...
hehehe~...
penat weyh belajar...

aku selalu dok bising kata x sabar nk habis belajar..  TAK SABAR NAK HABIS!!! .=DD
tpi  ramai yg bg lecture... time belajar memng lah ase cm tu..
bila dah keje... ase cm nk belajar balik
sbb belajar seronok x stress cm keje..

atleast..
penat and stress keje.. 
ckop bulan massyyuukkk kan...
tngk duit.. hilang penat weyh.. 
=DD

ok2... kena study skng..
esk strt exam oii..
walau pun mood study cm ada ngn xdk je..
semoga segala urusan dipermudahkan n mendapat kejayaan..
=D


Sayang n akan rindu korang... serius .. =')