Monday, 31 December 2012

Impian vs Berangan

Hooolllllaaaaa 
=B

Hari yang cm agak berguna n ada makna...
sebab nak dekat habis study week..
baru hari ni aku bukak buku..
itu pon sebab dok pikior nak kuar dngn cousin new year ni..
kalau x..memng x buka lagi lah buku kot...
final strt 3hb.. nak jumpe cousin 1hb...
takut x dan nak habis bace.. 
kalau sehari jew.. haha~
terookkk!!! 
kemalasan tahap gaban
=.="

tadi dok bace subjek ekonomi..
ada lah terjumpe chapter cite pasal usahawan n sewaktu dgn nyer...
antara isi yg menarik mint aku ialah... (serius tone) =D
title nyer cenggini... 

perniagaan yg tidak akan mengalami kerugiaan ialah:

~> Selalu membaca kitab Allah
kita bukan sahaja perlu baca tapi haruslah mngkaji kandungn yg ada dlm al-Quran sbb nyer al-Quran boleh menumbuhkan idea dan kreativiti seseorng tntng realiti sesuatu perkara dan fenomena yg lepas, sedng dn akan berlaku...

~> Tetap mendirikan solat
Usahawan mstilah mnjadikan solat sebagai amanah paling utama brbnding yg lain..

~> Menderma sama ada secara rasmi @ sembunyi
Usahawan mesti memberi perkhidmatan terbaik pada pelanggan. Selain perkhidmatan baik, jiwa yg suka utk  brkorban atau mmberi mesti dijadikan amalan dlm hidup samaada brsifat nyata atau tidak sperti khidmat nasihat.

******************************************************************************************************

Detail kt ats tu refer pd surah Fatir (35:29)
hope korang faham lah apa yg cube ditulis n di terangkan..
tu pon aku copy lam buku nota...kikiki

ni buktikan dlm al-Quran bnyk lagi yg aku xtw
smpai perkara sedetail ni ada diterngkan..
masyaAllah...

apa yang buat aku tertarik jugak sebab..
aku memng berhasrat lah... xtaw lah jadi kenyataan ke x...
nak jadi usahawan ..
usahawan apa??? xperlu detail kot..
haha ...

bila bace buku ni..
lagi membuak2 ase nk jadi usahawan
pastu 3 perkara tu bleh jadi pegangan kan..
hehe~
hopefully lah impian aku ni tercapai..

aku teringt ada lecturer aku pernah cakap...
bt lah bisnes..sebab bila kita bukak bisnes..
kita akn bnyk kebergantungan dngn Allah...
kita banyak berserah dan buat kita lebih dngn dgnNya..
lain kalau kerja mkn gaji je..
ckup bulan gaju masok... xyah nak risau apa2 sngt...

mcm tu lah lebih kurang maksud lecturer aku ckp... 
Betol jgk kan...
hehe~


Usahawan To Be..
kikiki~

hope qoir (koi) dpt capai impian tu.. 
amiinnnn... =D


Sunday, 30 December 2012

Geng Berurat



Memori 
Kalau boleh nak mcm ni selalu
rindu
rindu
rindu


Saje nk skitkan mata org tngk .. =D




Missing <3 <3 

Thursday, 13 December 2012

Keliru Lah Sangat!!!

kadang-kadang hidup ni sngt lah mengelirukan..
apa yang mengelirukan???

~matlamat
~pendapat
~manusia sekeliling
~rasa
~perasaan
~hati
~jantung
~limpa.
dan sebagainya...
haha.. jOke!!! 
okey.. x kelakar... 
but please ... gelak lah sikit..
i'm trying to make u laugh.. =.=" 
xnak gelak??? kEsah plak!!! 
(gangster tone)
huh!! =DD

sometimes... kite bukan just keliru dgn orang atau attitude dorang..
kite pon kdng2 x boleh nak faham dgn apa yang kite rasa n apa yang sebenar yg kita nak..

perasaan yang mengelirukan.. =.=" ???
ok.. cOntohnyerrrrrr.....
simple!!!

ada seseorang yg selalu ambil berat pasal kita..
ajk keluar .. belanja makan..
call selalu.. msj tiap2 hari..
bg sign yg dia cm suke ..
sanggup buat apa2 utk kita

bila dia hilang tetiba..
kita ase kehilangan... n of cos lah kita akan rase somethng yang x kena...
cam rutin harian bertukar kan...
heeee~

boleh dikatakan feel cm rindu cm tu lah kan... heee~
apa yang mengelirukan??

perasaan rindu tu laaahhh....
(aku sndiri tanye..aku sendiri jawab) 
*lempang muka sndiri skng
hahaha~

we don't know ..
if we really miss dia ( gender umum) haha~
orrrrrrrr
we just miss dia punyer attention kat kita... 

x cukup keliru utk korang??? 
kEsAh??? hahaha~
sowi.. joking... heee~


ni lagi satu lagi kekeliruan..  =D

kenapa roomate aku lagi kurus pada aku..
padahal dia makan bnyk pada aku..
hahaha~
Love yOu zATy!!!

Monday, 10 December 2012

Berbunga Mungkin

aku still x boleh nak tido..
lau pon skng dah pagi buta...
kElas oiii!!! 
tapi still ok.. sbb kelas strt kol 11... 
mOnday bLues.. coming... =.=" 

juz can't sleep... 
otak dok fikir benda yang mungkin akan berlaku weekend nih..
arrrhhhh.. x sabar nyer.... 
sudah sekian lama kot x jumpe n menyepi...
akhirnyer... we meet again.. 
excited oteh!!!..
hehe~..

hope akan ada somethng yang akn memberi memori yang lebih indah dlm hidup nih... 
heee....  =)

MISS YOU SO MUCH .. 
M.A 

~Nobody's perfect, but you're perfect for me~






Saturday, 8 December 2012

Perempuan Punyer Hal

aKu x tahu 
betol ke x semua permpuan akan rasa benda yang sama

apa yang aku nampak.. 
kebanyakannnyer akan feel cm nih...

bOleh panggil women's BLUES lah jugak kan..

This!!! 
aDakAh aNda mErasainYer wAhAI kAUm hAwa... ehehe~



" BEFORE YOU START GETTING CLOSE TO ME, MAKE SURE THAT YOU WON'T JUST SUDDENLY LEAVE ME"

To Kaum Adam
pLease...
uNdersTand... =D


Must Be A Busy Weekend But....

hUhAi Saturday... 

sekejp jew dah weekend balik...
mnggu ni dah masuk mnggu kew 12 utk sem ini.. (kalau x silap) ..
haha~.. selalu x ingt..
sedar2 dah nak final...
tErok!! 
ketuk kepala sendiri skng.. heee .. =DD

ingtkan dah nak masuk mnggu2 last ni.. cm x bnyk keje lah kan..
coz assgment sume dah siap .. n juz ada satu dua jew lagi nak kena present..

Totally wRong!!..
dah nak dekat final nih.. masih ada bnyk keje nak buat n difikirkan..
pEnin..

next week.. aku ada mid test ... MID TEST ok!!!
nak dkt finAl pOng .. still ada mid test... =.="

aDa lAgi 3 sUbjek nak ada mid test..
aDeiyh.... mAlAs kOt!!.. dah lah bnYk giLer nk kene bace......
x hAbis Lagi dNgn pAsAL MID tu..

my lovely "PROPOSAL"
=.="
syukr alhamdulillah.. lepas jumpe penyelia Dr. Wan Fariza.. hee~ .
tAjuk aKU ditErima.. sekali jumpe jew taw... teros time..
sYukur sngt3.... sebab??
haha..
ada antara member yg di bwh penyelian beliau... bape kali jumpe.. tajuk still x time..
(kembang2 hidung  -..- .. )
aku dah boleh strt tulis proposal .. n .. sepattnyer dah kena hantar last week..
tapi .... i dOn't!!..
tErok!!..
aKu sEbenarnyer sTill bLuurr.. baru nak jinak2 kot tngk proposal org... past thesis kat library..
ingtkan boleh siapkan jugak hari jumaat lepas.. tapi kemalasan melebihi segalanya..
pRoposal still in progress
pLease Dr. jgn mArAh sY.. heee~

sEpAtUtnyEr aKu tNgh bErbUsy-busy sKng nih..
sBb bNyk kOt kEna mEmbaca...
anTarA bUku nAk dibElEK dAN dikAji kAndungannyA... =.="

Tak Banyak Mana POngg !!!
tApi dLm kEsibukan yAng kOnon nYer amAt siBuk nih....
sMlm aKu sTill sEmpat pEGi Danau nAK bErEnang2... hAhA~.. rElEase tEntiOn kOt...


bEst!!! 








Dakwah Orang Asli (DOA)

weekend  lEpas aku bAlik dari program ank angkt under jabatan di gua Musang, kelantan.
ni secara official nyer aku sampai its mean aku stay kt kelantan... heee~
sELom ni cm penah lalu2 jew.. 
sbb aku xdk lah pulak sedara mara yang stay kat sane n bELom ada sibling yg kawen org sane.. 
(coming soon maybe) ... hahaha~
mOtippp gElak??? =.="

pRogram ni .. buat kat salah satu perkmpungan orang asLi (lupe nama kg.) haha~
memng pale otak susah nak ingt nama2 nih...
=D

program ni cm pogram ank angkat yang biasa tu lah..
cuma ktorang x dibenarkan tidur kat rumah family angkt msing2 ats sebb kepercyngn masyarakat kt situ...
kOnonnyer..  kalau kite tidur serumah yang ada org yg berlainan jantina yg dewasa.. sudah kira kawin.. 
(peerrrrhhhh senng sunggOh kan) ..hahaha
tu aDa uStaz ABIM lah yg agtaw masa taklimat pogrem..
dOngar jew lah..sambil terlopong... 

ni 2nd time aku pergi perkmpungn org asli.. walaupun kg. aku sebelah je ngn kmpng org asli..
tpi x penah nak jejak.. haha..
1st time g kg org asli masa praktikal hari tu..
tu pon sebab tuan yang suruh sngt pergi....just wat muka penoh kerelaan je pegi..=.="
utk kali ke dua nih.. lagi mencabar... sbb aku kena stay kat umah org asli tu dlm tempoh yg agak lame..
3 hari koooottt....lama lah tu kan...
selama 3 hari.. schedule idop bubah 100% .. rimas sebenarnyer...
tu salah satu sbb ..kenape aku malas nak join pogrem.. (habit dri sekolah) haha~
kbnyakan member yg rapat..mesti dah taw pangai aku nih.. haha~

ok..back to cite org asli... 
program nih x dk lah meletihkan sngt..
jUst sANtAi2.. dEkatkAN diRi dNgn oRG asli tu jew.. 

aKu x bANyAK pOn aMik gMbr mAsa pOgrem tu.. 
yAng aDa pOn.. xleyh nAk uPloAd.. sbb cm 18 SX sngt.. heee~
ni jEw lAH lEy wAT kEnangn.. heee ~


rUmah AMEK (emak ) yG pEnting aDa aStro + aNjing ...!!



Afif n his perk( adik dlm bhasa asli) ... heee~
mUkA hABis cUte kAN.. hAha~

~TAMMAT~

Sunday, 25 November 2012

sOmedAy wiF sOmeOne

Setiap oRang akan ada tempat yang diorng nk visit kan..
sama lah dngn aku
sebelum ni.... tmpt yang aku nak sngt pergi mesti bertukar2 mngikut peredaran waktu..haha..
cm fesyen plak kan...
since last year.... aku dah tetapkan dlm jiwa n hati yang amat dlm...
(ceeeewaaaahhhh....ok smbng bALik..)
aku nak sngt3 pergi  MAKKAH MUKARRAMAH and second one ISTANBUL ...

ssb apa MAKKAH first place yang aku nk pegi..
aku nak bt haji n umrah...
hanya kat sane je boleh lakukan ibadat tu kan.... 
and itu kewajiban kita sebagai Muslim
 jika ada kemampuan...=D

aKu ade teringt kata2  dri someone (aku lupe sape) ..hehe~
cm ni lah lebih kurng maksud dia...
"kita sebagai orang Islam mesti ada niat utk pergi Makkah dan buat Haji... niat dan kesungguhan nak ke sAna akn dpt pahala n Insya Allah... niat kita dipermudahkan"
 so... mula lah pasang niat dri sekrng utk ke MAKKAH... 
(jgn niat nak g paris je... haha~)

As student.. aku memng xdk duit simpanan beribu2 pon dlm tabung haji ...
pakej haji skng pon dah RM  10 000 kan.. kalau dngn tabung haji lah..
kalau dngn agensi lain maybe lebih mahal... iyerlah kalau dngn tabung haji kita kena tunggu berpuluh2 tahun dari tahun yng kita daftr tuh... so.. sbb tu murah ckit dri agensi lain...
umrah pon skrng dah dekat RM 5000.. pALing cikai lah... 
so ... kalau dah strt keje...kene menyimpan lah kan... hehe~...
sElain tu.. aku nak sngt jejak kaki di tanah haram masa aku masih muda...
iyerlah kan...kat sana .. evrythng akn jadi lagi senng kalau badan kita masih kuat ..
hehe~
aku pun ada pasang niat nak pergi lakukan umrah n haji dengan mak n suami... 
walaupun skrng ni xdk suami lg..hehe~..

kAlAu x mampu nk buat haji n umrah sekali..
aku akan pergi MAKKAH utk wt umrah jew dlu..
mAybe ni sAlah sAtu cara nak balas jasa mak... mak dah penah smpai MAKKAH .. tpi buat umrah je lah..
utk g haji...masih menunggu turn...hehe..
niat je lah... lau ada rezki ..hOpefully...

ok... next ...ISTANBUL..

 4th semestr... kos aku kena amik subjek kepimpinan dan pengurusan Islam.. 
cm biasa lah..setiap subjek xpernah lari dri bt asssgmnt...
so ..tok sbjek nih..group aku kena buat tajuk Sultan Mehmed II a.k.a Sultan al-Fateh ..
sedang kaji mengkaji pasal beliau..aku ase sngt terpegun dngn personaliti n sumbngn beliau..
memng bnyk smbngn n cerita menarik kalau nk cite pasal beliau...
memeng seorng tokoh yang hebat... SUBHANALLAH..
aku x bnyk tahu pasal tokoh Islam ..melainkan tokoh yng melibtkan assgmnt yg aku dpt...hehehe
(bukn jenis minat nak bace buku...)
bEliau sAlAH sATu tOkoH yg aQ tAbik Lah...
sArankAN sNgt tuk kOrAng bAce... heeee... 

salah satu sumbngn beliau ialah membebaskan kota constantinople yang masa tu dibwh pengaruh kristian..
ni merupakan smbangan beliau yang pling besar..sehingga beliau digelar al-Fateh (pembuka) ..
nak lebih detail n menjiwai kisah beliau ... korang boleh cari dlm internt.. bnyk yang cite pasal beliau...
sbb aku memng x pndai nk cite.. yg boleh buat korng ase kagum.. hehehe~

selepas beliau dpt membebskan kota constantinople...
beliau menukar nama kota tu kpda islambul.. kerana kemasukan Islam ke kota trsbt..
lama..kelamaan... kota itu dipnggil dngn ISTANBUL


Di dalam sejarah Islam, keistimewaan Constantinople telah pun diumumkan oleh Rasulullah s.a.w sendiri ketika baginda menggali Parit Khandaq:
لتفتحن القسطنطينية فلنعم الأمير ذلك الأميرو لنعم الجيش ذلك الجيش
Maksudnya: Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……” (Hadis riwayat Imam Ahmad)
(Cut dAri assgmnt) ^^,
bertApA hebat Sultan al-Fateh... sehingga Rasullullah s.a.w sndiri pernah meriwayatkan tntng beliau...dan kehebatan tentera beliau... =)
masa aku buat assgmt tu lah memng terasa sngt nak pegi ISTANBUL dan tngk sendiri kota yng pernh diduduki oleh tokoh sehebat beliau...

hOpe aKu bOleh mEnjEjakkAn kAki kE ISTANBUL
dan mElihAt sENdiRi
pEninggAlAn sEjarAh yANg aDa di sAnA..... 
hOpe it will be comes tRUe... amiinnnn....
^_____^ 




Thursday, 1 November 2012

ahlan wa sahlan November

sEkEjap je mAsA bErlALu ..hAri ni dAh 1 November 2012...
it's mean ..aKu adA mAsa dua bUlan lAgi nAK fiNal..
apaaa?? finnaaaallll ???
arrhh... sTresss... 
(bEndA yG pALing x sUke)
All tiMe fiKir pAsAL bUku... pEnAt..
tEtibA aKu jAdi sTudnt yG bAgoih puLak kAn..

"mAsih tErLalu aWaL nAK sTudy"
(aYt yG aKu sElalu gUne nGn kWn )
hAhAhA....

hArAp-hArAP... hAri2 mEndAtAng aKAn lEBih bAik dAN diMudAHkAN sEgAlA uRusAN... aMeenn... 

sMlm --------> 31 OktOber 2012 
oNe oF mY bEstfRiend's bEsdAy tHt kieLah ooi... (her nicK nAme) ..
hehe...
aKu jUst wiSh kAt fB jew... cUz kDit dAh mEMng KEring kOntANg mAsA tuh...
mAKlom lAh lOan pOn dAH sEmakin sUrut
sOwi kiLah... (cm ni kE bEstfRiend???) .. hehe
atLeast aKu wiSh kAn...

aKu jUst bUat cOntiANg-cOntiAng ..
~cKp uTara pLeekkk dAH.. hAhA~


xDK lAh bAgoih sNgt pOn... ^__^


Lau nAK bUat kAd pOn cM lAMbAT jEw nAK sAMpAi kE USIM tu kAN..hehe
aKu jUst bUat bEndA nih (xtAw nak panggil apa) hahaha....
 gUne fOn je....  GO SMS PRO ..
mULa2 sAje nAK hiLangkAn bOsAn...
tETibA dTg iLhAM nAK wAT ni tOk si OOi tu... 
sHe dOes nOt rEspOn yEt..
hOpe dia pUas hAti ...

aKu mAsih dOk fiKir..
hAdiAh aPA nAK bAGi kAt diA..
mEmAnDangkAN bAjet x bApe nAK hAde nih...
hehehe
hOpefUlly jUmpe sOmething kAt cAMerOn tHis wEekend... 
hEhE....

sElAmAt hAri LAhir to Nurul Akilah binti aBd Latif...
mOgA bErjAyA dUnia n aKhirAt 
lOve yOu..



~fRiends tiLL jANnAh~
=')



Eid Adha


rAsa nya bElom tErlAmbAT lAGi nak ucAp sElamat hAri rAyA aidil aDha 
kEpada sEmua uMat iSlam
wAlAupun cM agAk terlambat lAh jUgak... hehe...
bEsE lAh ... bUdAk bAru nAK bElAjAr bLogginG...
LambAT lAH siKit dAtAng iDea nAK mENuLis..
hihihi....
< sEbEnArnYer... aKu mEmnG lEmbAB siKit kAlAu bAB2 mEngarANg nih... >
kAlAU zAmAN sEKolAh duLu.. ciKgu sUruh bUat kArAngAn sAtu pAge pOn dAH cAm hApe jEw sTressnYer... hAhA... 
nAMpAK kAN sLow nYer tu.. hehe... 
oK2... cUkop bEbEl pAsAL tu.. lAri tOpikk..

rAyA aiDiL aDha tAhUn nih aGak mEriah sBB sEmua aDik bErAdik aKu dPt kUmpuL..
tPi sYg nYr... xsEMpAT nAK bErgAmbAr pAgi rAyA.. sBb sEmua pAkAt siBuk 
nAK uRUskAN pAsAL LEMbU .. hmm... kEcHewa... 
kEsibUkan nAK tNgk lEMbu kEna sEmbElih sAmpAi aKu x sEMpat nAK pAkAi bAJu rAyA pon..
sPoiL jE... 
tPi xPe lAH.. rAyA hAJi jE pOn... hehe...

tAhun ni mAK aKu dPt rEzEki lEbih.. sO bUat lAh qUrban 
biAsAnyA kAlAu dEkat kg. aku.. 
sEnANg jE...
bOoking lEMbu yG hArgA iKt bAjet..
pAstu bOleh minTak diA tLng uRUskAn sEMua..
dRi sEMbELih, mElApAh n hTr lEMbU kT rUmah...

tAhun ni... kebAnyAkAn dRi fAmily aKu pErgi kAndANg lEmbu tu..
sBb nYer... Lagi eLok kAlAu oRng yg mElakukan qurban tngk sendiri haiwan yg nak diqurbannyer tu... 
aBg aku lah ckp... hehe...
lUpe pLak kElebihan yG dia ciTe tuh... 

sAmbil2 tUnggU tUrn ... 
lEMbu yANg dibOOking nAk ditUmbANgkan...
sEmpAt lAh mElayAN kErEnah aNAK2 sEdArA yAng mEmng x rETi dUduk diAM 
and..mUlut x bErhEnti bErcAkAP...
(penat melayan tapi seronok) ^___^ 
sAPe x sYg aNk sEdra kAN...
fEel cM lAyAN aNk sENdiRi jEw... sEriUs.. ='D 

aJeem yg tANgkAP... sEMua tANduk dia nAK tANgkAP..

mUka cM bErAni sUam2 kUku jEw... tNgkAP gmbr nGn uNta...hAhA.. 

mY sOuL 







Monday, 22 October 2012

22.10.2012

Assalamualaikum  warahmatullahiwabarakatuh...

nAmpAK x pAnjANg sAlam tuh...heee... hAi ... rEfEr to mY eNtry titLe " 22.10.2012 ". Ini mErupAkAN tArikh aKu tUlis eNtry nih (even lAgi bape jam n minit nak mAsok 23.12.2012) heeeee.... annnndddd.... pAda tArikh pUaka ni jugalah.. aKu rAsa tEramAt sEriuS nAK bUat bLog... niAt dan hAsrat nak bt bLog tu dah lame acctually.. tpi kmLaSan yG mMbuatkan hAsrat muRniku ini tErgEndALA... hehe..... 

pErAsaaN tiMe nih mEmANg hAppy n cM x cAye aKu dH aDa bLog sENdiRi... pAdAhAL bEndE tu bKnnYer bAgoih nGat pooonngggg !!! mOtiippp lah nak sUke bEria sNgt kAn.... haha... tPi sTill nAK sUke.. xTaw kNpe... mUke aQ  lEbih kUrang cM ni lAh timE tYpe eNtry nih...  

nAmpAk x lEbar nYer tUh!!! hehehe~


hAhAhA.... sTill x tAw mOtiff nAk hAppy sAngAt.. hAhAhA...
bUdak2 bAru nAk up kOt..kan..kann...

eNough dNgn pErAsaan yg hAppy yG x hABis2 lAgi tu...
heeeeeeeeee...
i jUst hOpe ... i aKan tUlis bLog yG bEri pAedah kAt oRang n mAke tHem fUn ...
hOpefUlly... ^___^
(pAdahal xDK sAPe bAce pongg) 
cuKop lAh uTk mLm nih...(pAdahAl kEring idea)  goOd niGht !!